Ha estat un Practicum, si, i com el seu nom indica ha estat fer feina, treballar i aprendre. "Només s'aprèn fent", i així ha estat.
He anat veien molts casos al llarg d'aquests tres mesos, la qual cosa m'ha fet reafirmar en la importància de l'orientació acadèmico-laboral com activitat essencial del procés educatiu, ja que ajuda a l'alumne en l'acceptació i direcció de si mateix per aconseguir un desenvolupament equilibrat i madur.
L'orientació
professional des dels seus inicis s'ha integrat en el procés educatiu,
no solament com a part
essencial del desenvolupament de la persona, sinó
també com a punt
inicial de la presa de decisions acadèmiques que repercutiran profundament en la
carrera professional.
Jo considero que per aconseguir una bona orientació és fonamental començar a orientar ben aviat. És important que els nens i nenes comencin a conèixer-se. És molt important l'autoconeixement. Ja que és el resultat d'un procés reflexiu mitjançant el qual la persona adquireix noció de la seva persona, de les seves qualitats i característiques. Sense autoconeixement no es pot tenir autoestima.
He detectat que la majoria de nois i noies, que han vingut al Servei d'Orientació no saben que volen fer, no saben quin camí triar, no se senten capaços de fer res mitjanament bé. Quan els hi preguntes quines habilitats tenen o quins són els seus punts forts, la majoria no ho saben.
Des de l'escola i des de la família s'ha de treballar, ja que quan els alumnes arriben a 4t d'ESO haurien d'anar ben encaminats. 4t d'ESO és una etapa de presa de decisions. És una etapa de transició.
Qui orienta? Tots els docents hauríem d'orientar, hauríem d'assessorar als nostres alumnes sobre el seu futur. Animar-los a tenir inquietuds, a ser curiosos.
Molts pares també orienten, però massa vegades volen que els seus fill i filles facin el que ells no han pogut fer. Hi ha pares que tenen unes expectatives que no són acordes amb les competències dels seus fills, no són realistes i no respecten el que ells decideixen.
Una altra aprenentatge important ha estat la importància de l'orientació acadèmica com a suport primordial als joves amb pocs recursos i amb poca estructura familiar.
Com ajuda en els canvis d'etapa, és a dir entre l'ESO i el CFGM o el batxillerat, entre el batxillerat i la universitat o el CFGS i sobretot en l'acompanyament, assessorament i ajuda en joves en risc d'abandonament, perquè no han acabat l'ESO. Ajudar a aquests joves a fer una bona elecció pot significar tornar al sistema educatiu i pugui estudis amb èxit.
Un altre branca de l'orientació, per a mi molt important, és l'orientació en l'àmbit no formal ja que ajuda al jove en el seu desenvolupament integral i fer-lo més competent.
En aquest bloc podem trobar recursos per a mestres i pares
http://blocs.xtec.cat/activitatstutoria/category/orientacio personal/autoconeixement/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada